Menu
Nieuws

Open keuken versus gesloten keuken

Er zijn altijd wel trends gaande in de restaurantwereld. Op het gebied van de menukaart, evenementen en natuurlijk interieur. Zo ook de open keuken. Steeds meer restaurants gunnen gasten een kijkje in de wereld van hun chef. Toch kent een gesloten keuken ook nog steeds haar charmes. Dit zijn de voor- en nadelen. Wat geniet jouw voorkeur?

Open keuken: de voordelen en nadelen
Echte ‘culi lovers’ vinden het prachtig, zicht in de wereld van de chef en zijn hulp. Voor de medewerkers oogt de keuken groter wanneer deze open is. Ze krijgen natuurlijk ook meer mee van wat er allemaal in het restaurant gebeurt. Dit verhoogt het werkplezier en creëert mogelijkheden voor dynamiek tussen gasten en keukenpersoneel.

Warmte is beter te reguleren wanneer niet alles volledig is afgesloten. Wel betekent dit dat geuren uit de pannen het restaurant bereiken, dus er ligt een hogere druk om niets aan te laten branden. Ook dient er goede ventilatie te zijn om vocht af te voeren. Geluiden moeten tot het minimum worden beperkt, anders hebben gasten hier last van. Boven alles is het natuurlijk geweldig voor gasten om te zien hoe de culinaire meesterwerkjes in elkaar worden gezet. Een ware kunstenaar verdient immers een publiek!

Gesloten keuken: de voordelen en nadelen
Met een gesloten keuken blijft het mysterie rondom het gerecht op je bord wat meer in tact. Spannend! Bovendien zijn er mensen die het niet smakelijk vinden om te zien hoe iemand hun diner klaarmaakt. Als je restaurant of keukenpersoneel niet klaar is voor een volledig transparante keuken, is een gedeeltelijk open keuken een optie. Zo gun je mensen een glimp achter de schermen, maar behoud je de mogelijkheid om te werken in rust en zonder priemende ogen.

Bij een gesloten keuken blijven geurtjes en eventueel rook weg uit het restaurant en is het ook niet erg om een beetje lawaai te maken. Zet de radio aan en laat de afwasmachine draaien, zonder dat iemand daar last van heeft. Het grote voordeel van de gesloten keuken is de hygiëne. Etensresten en bacteriën zullen zich niet verder verspreiden dan het kookterrein.

Gedeeltelijk open keuken
Eerder werd de gedeeltelijk open keuken genoemd. Gasten zien wel iets, maar krijgen niet alles mee. Dit creëert nieuwsgierigheid. Er zijn heel wat creatieve mogelijkheden om dit gevoel bij gasten los te maken. Zo heb je restaurants met een glaswand waar water overheen stroomt. Er zijn ook gekleurde panelen, wanden met vissen erin en meer verrassende interieur-innovaties.

Overweeg alle keuzes en kies een vorm die echt bij jouw restaurant past. Wil je graag een kijkje in de keuken of behoud je liever het mysterie?