Vandaag werd bartender Chis Oosterveen op de beurs Venuez uitgeroepen tot de Nederlandse Thee Sommelier 2011. Zijn theepresentatie werd door de vakjury als mooi, eenvoudig en doeltreffend bestempeld. Oosterveen zal later dit jaar afreizen naar de International School of Tea op Sri Lanka. Hij is de derde op rij die de titel Dilmah Thee Sommelier mag dragen. In 2009 werd Robert Schinkel verkozen en vorig jaar viel de eer te beurt aan Kasia Vermaire, die daarmee de eerste vrouwelijke Thee Sommelier van ons land werd.
Chris Oosterveen (25) richtte recentelijk een tearoom in Den Haag op die hij zelf een ware ‘Dilmah experience’ noemde. Hij verblufte de jury met een spoom van Darjeeling, munt, limoensorbet en appelsap. ‘Geserveerd op de juiste temperatuur, fantastisch voor een zomeravond bij de barbecue’ aldus het jury rapport. Voor de combinatie met gerechten koos de jonge bartender een zwarte Uda Watte thee (een ‘cru’ die wel eens de Pinot Noir van de thee wordt genoemd) bij een veenbessenpaté, waarbij volgens de jury ‘de thee het fruit in de paté naar boven haalde’. Zijn traditionele theepresentatie van Dilmah Sencha green Tea werd als ‘zeer prettig’ ervaren. De vakjury bestond uit Thee Sommelier Oebele Kempenaar, Jolanda Stoffels van de Nederlandse brancheorganisatie voor koffie en Thee (KNVKT), culinair journalist Jacques Hermus en Janneke Heitlager, van Dilmah importeur Madal Bal.
Dilmah Thee
De Thee Sommelier Competitie is een initiatief van Merrill J. Fernando, oprichter van Dilmah thee. Het is bedoeld om innovatie te brengen in de bereiding en presentatie van thee en om kennis over deze kwalitatieve en gezonde drank te vergroten. In dat kader werd vorig jaar juni al de eerste Internationale ‘School of Tea’ opgericht bij het Institut Paul Bocuse in Lyon. Dilmah thee is de pionier op het gebied van Single Origin thee, afkomstig uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon), het land dat de meest verfijnde thee ter wereld produceert. De training bij dit instituut opent deuren naar de nationale en internationale theewereld. Behalve voor kwaliteit en versheid, staat Dilmah ook voor eerlijkheid en ethiek. Via de Merrill J. Fernando Charitable Foundation spendeert Dilmah 10% van het bedrijfsresultaat aan het verbeteren van de omstandigheden van onder andere de plantagearbeiders en hun families, de armen en minder bedeelden van Sri Lanka.
Voor informatie: www.dilmah.nl