Menu
Hotels / Restaurant

De beste dekbedovertrekken voor de horeca

Dekbedovertrekken aanschaffen voor B&B, hotel of bungalowpark kan een routineklus lijken. Toch is het belangrijk om hier even goed over na te denken. Want een dekbedovertrek is meer dan alleen maar een hoes ter bescherming van het dekbed. Een dekbedovertrek kan goed slapen zeker beïnvloeden én bepaalt door zijn grote oppervlakte voor een groot deel de sfeer in de hotel- of slaapkamer. Maar daarnaast moet het vanwege zijn functie als hoteltextiel wel goed gereinigd kunnen worden. En niet te vergeten is ook de maatvoering van belang. Met het uitkiezen van het juiste item kan je net het verschil maken tussen een standaard hotelkamer of een sfeervolle, geriefelijke kamer die je gasten bijblijft.

Maat dekbedovertrek
Een dekbedovertrek 1 persoons is meestal 1.40 m breed en 2.00 m lang. Een langere lengte van 2.20 m is ook te koop. Welk dekbedovertrek 1 persoons je aanschaft hangt natuurlijk vooral af van de lengte van het dekbed of/en het bed. Wil je de service bieden dat ook langere mensen lekker kunnen slapen, ga dan op zoek naar een dekbedovertrek met 2.20 m lengte. Een kleine moeite die vast wordt gewaardeerd. Voor een tweepersoons dekbedovertrek is de keuze groter. De lengtematen zijn hetzelfde maar in de breedte is meer variatie. Natuurlijk speelt hierbij de breedte van het ledikant een grote rol. Maar ook hier geldt weer dat hoe breder het dekbed, hoe comfortabeler de gasten kunnen slapen. En gasten die goed geslapen hebben, zijn doorgaans tevredener! Je kunt dus kiezen voor een dekbedovertrek 240×220 cm. of bijvoorbeeld voor de kleinere maat: een dekbedovertrek 200×200 cm. Een dekbedovertrek 240×220 cm zal in de meeste gevallen de beste optie zijn. Een dekbedovertrek 200×200 cm is meer geschikt voor een twijfelaar. Bied jij jouw gasten een extra breed bed aan? Er zijn zelfs dekbedovertrekken te koop van 260×220 cm. Ideaal voor extra luxe of juist als extra service voor gasten met een breder postuur.

Van welk materiaal is het dekbedovertrek gemaakt?

Welk materiaal je kiest zal afhankelijk zijn van de accommodatie die je aanbiedt. Maar wil je een hoge kwaliteit bieden, dan zal je ook eisen stellen aan de kwaliteit van het bedtextiel. Textiel dat vaak en goed gewassen kan worden en er dan toch nog mooi eruit blijft zien. Natuurlijk kan je hierbij gewoon voor katoen gaan. Katoen is verkrijgbaar in veel kwaliteiten, iets dat eigenlijk heel simpel afleesbaar is aan de prijs. Hoe duurder de dekbedovertrek, hoe beter de kwaliteit. Maar katoen kan ook gecombineerd worden met andere stoffen, zoals polyester of satijn. Daarnaast is er ook micropercal. Dit is een dekbedhoes gemaakt van microvezel, wat wel synthetisch is maar meer aanvoelt als iets natuurlijks. Micropercal bestaat uit polyester en nylon. Omdat deze stof niet alleen krimpvast is maar ook niet gestreken hoeft te worden, klinkt het als een ideale oplossing voor een dekbedovertrek. Toch is het maar de vraag of het voor de meeste horeca geschikt is. De stof is namelijk wel dunner dan gewoon katoen en gaat daardoor minder lang mee. Voor bijvoorbeeld een B&B kunnen de voordelen opwegen tegen de nadelen, maar dit zal voor grote complexen waarschijnlijk niet opgaan. Katoen is een goed ademende stof, iets dat zeker wel gewaardeerd zal worden. Helaas is de stof wel vatbaarder voor krimp. De mix van katoen en polyester kan een goede keus zijn. Hier worden de eigenschappen van natuur- en synthetische stoffen gecombineerd, waardoor krimp en strijken beduidend minder is dan bij puur katoen. In koudere wintermaanden zou flanel een optie kunnen zijn voor een dekbedovertrek vanwege zijn warmere eigenschappen.

Luxe kamers
Een andere variant is satijn. Geef de kamer een extra luxe uitstraling door het gebruik van een dekbedovertrek van satijn. Lijkt dit alleen geschikt voor hotels in het duurdere segment, inmiddels zijn er ook betaalbare satijnen dekbedovertrekken. De stof is namelijk duur door de intensieve manier van productie. Maar het biedt wel de exclusieve sfeer die je in een suite mag verwachten. Hou er wel rekening mee dat niet alle mensen graag onder een satijnen dekbed slapen. In dat geval zou er ook gekozen kunnen worden voor flanel.

Sfeerbepaler
Komen de gasten eigenlijk alleen op doorreis bij het hotel langs, dan zullen meer neutrale dekbedhoezen prima voldoen. Ben je met jouw onderkomen echter gericht op de toerist, die zijn vakantie bij jou komt vieren, dan wil je toch een kamer of bungalow aanbieden met een gezellige sfeer. Waarom zou je dan niet kiezen voor mooie dekbedhoezen in kleuren die helemaal passen bij de rest van het interieur? Een dekbedhoes is immers een grote oppervlakte en zal zo voor een groot deel de sfeer in de kamer bepalen. Een mooie print of juist een bepaalde egale kleur die prachtig uitkomt bij de gordijnen of bijvoorbeeld de kleur van de lampjes. Geef jouw klant een huiselijk gevoel of ga juist voor een bepaald thema wat terugkomt in het onderkomen. Heb je een modern ingericht hotel? Dan is een print van bijvoorbeeld Mondriaan een leuk idee. Op de kinderkamer van een kinderbungalow kan je natuurlijk niet om een kinderprint heen. Een sprookjesfiguur of met dieren: kinderen vinden het prachtig en dat is toch wat je met een kinderbungalow wilt bereiken. Juist deze kleine verschillen maken het net helemaal af. Durf jij het aan om af te stappen van de saaie egale hoezen? Zorg jij voor meer sfeer in je kamers door iets heel anders op de bedden neer te leggen? Zolang je maar oplet dat de overtrekken wel goed gewassen kunnen worden en de kleuren dan nog mooi blijven. Maar dat is ook alles, want de sfeer komt het zeker ten goede.

Dus: een dekbedhoes is niet zomaar iets!
Nee, een dekbedhoes is eigenlijk dé smaakmaker van de slaap- of hotelkamer. Het zorgt voor sfeer en heeft ook nog eens invloed op het slaapcomfort van de gasten. Dekbedovertrekken die te kort zijn of niet prettig aanvoelen zal een gast zeker niet waarderen! Kiezen voor het juiste materiaal zorgt voor een langere levensduur én kan ook schelen in bijvoorbeeld het aantal arbeidsuren. Een stof die kreukvrij is en dus direct weer te gebruiken is kan immers een hoop tijdsbesparing opleveren.
Bezuinig niet op de kwaliteit van de hoezen want dit komt de levensduur niet ten goede, waardoor het dus maar de vraag is of je werkelijk goedkoper uit bent!