Menu
Eten en drinken

Nederlands mousserend heet voortaan…

Nederlandse wijnboeren zoeken een naam voor hun mousserende wijn. Perswijn heeft zijn lezers in nummer zes gevraagd te helpen bij deze zoektocht. Op de vraag: bedenk een originele generieke naam voor in ons land geproduceerde mousserende wijnen kwam een overweldigend aantal reacties.

Zowel via de mail als in de post stroomden de reacties met tientallen binnen. Met vele ideeën, en daarnaast nog allerlei suggesties en tips. Tips voor goede namen, maar ook waarvoor we niet zouden moeten kiezen. Zoals „Schuimwijn‟ bijvoorbeeld. “Schuimwijn wil ik niet drinken; door zo iets taais is niet heen te komen en je bek slaat luidruchtig dicht door een weerstandsloze bierkraag. Van Bubbels moeten de met gluteale klanken strooiende Gooise Grauwen maar genieten.”, aldus Jacco Groenen. Oké, geen schuimwijn dus maar. Maar wat dan wel?

Veel originele namen
Er kwamen veel suggesties voor originele namen. Wat vindt u bijvoorbeeld van deze: „Muzensap‟ (Peter van den Besselaar). “Muzen zijn godinnen, inspirerende krachten, in de oudheid associeerde men hen met adem/lucht. Dat is een fijn beeld, een noodzaak in plaats van iets speciaals. Daarom vind ik ook dat het tweede deel van de naam niet ‘bubbels’of ‘belletjes’ zou moeten zijn. Muzensap is een mooie generieke naam, de toevoeging van het wijnhuis kan muzensap verder „laden‟ en „inhoud geven‟.” Prachtig, maar muzensap is het niet geworden. De jury moest zoeken naar een naam die duidelijk zou refereren aan het mousserende karakter van de wijn, de belletjes. En bovendien moest de naam ook duidelijk Nederlands zijn, iets „eigens‟ hebben.

De winnende naam: ‘Sprankel’
De winnende benaming kwam bij alle juryleden bovendrijven: „Sprankel‟. Ook bij de inzendingen werd deze naam een aantal malen genoemd. De benaming „Sprankelwijn‟ werd eveneens vaak genoemd, maar we gaven de voorkeur aan de kortere naam, dus „Sprankel‟. Jurylid Hubrecht Duijker: “In principe kan bij de meeste namen met „wijn‟ dat laatste eventueel vervallen.”
Johan Snel, een van de vijf inzenders van deze naam: „Sprankel is een korte en simpele afgeleide van het werkwoord sprankelen. Het heeft slechts 8 letters en is tevens makkelijk af te drukken op het wijnetiket op de fles! , is origineel en blijft heel gemakkelijk in je hoofd hangen. “Mevrouw en meneer, mag ik u iets te drinken aanbieden? Ja lekker, doe ons maar een heerlijk glaasje Sprankel..!” Sprankel is aantrekkelijk. Het past prima bij een product wat bij de consument direct geassocieerd moet kunnen worden met termen als mousserend, tintelend, twinkelend, glitterend etc.. Immers, toch ook vaak moet de associatie opgaan met een drank die veelal geschonken bij feestelijke gelegenheden.”

Vijf ‘winnende’ inzendingen
Vijf inzenders noemden deze naam, dus „Sprankel‟: Luc van Iersel, Geert van den Heuvel, M.T. Thielen, Bart van ‟t Ende en Johan Snel. Daarmee werd het noodzakelijk om de winnaar te bepalen door het trekken van lootjes. Dit gaf de volgende uitslag:
1. Bart van „t Ende
Bart van „t Ende krijgt vijf jaar lang jaarlijks 12 flessen Nederlandse mousserende wijn, de vier overige inzenders krijgen ieder twee jaar lang jaarlijks 6 flessen Nederlandse mousserende wijn, zij delen de tweede prijs met elkaar.

We danken alle enthousiaste inzenders voor de originele en fantasievolle inzendingen. We vonden dit een leuke wedstrijd, en hopen dat u dat ook vond.

De jury bestond uit:
Ronald de Groot (Perswijn)
Hubrecht Duijker (wijnschrijver)
René van Druenen (Viticonsult)