Verras uw gasten met een 3D menukaart

0

Wanneer u een horeca-ondernemer bent weet u vast hoe moeilijk het is om uw gasten te blijven verrassen. Gasten hebben steeds meer keuze in verschillende soorten restaurants. Konden we vroeger alleen kiezen voor de traditionele Franse keuken of een heerlijke pasta in Italiaans. Vandaag de dag kunnen we kennis maken met gerechten over de hele wereld.

Buiten kwalitatief goede gerechten en een fijne ambiance in het restaurant is het belangrijk je gasten te blijven verrassen. Dit vergroot namelijk de kans dat gasten vaker bij je terugkomen, omdat ze benieuwd zijn wat u nu weer voor ze in petto heeft.

Eten is niet alleen noodzakelijk, maar voor veel mensen ook een beleving. De smaak is belangrijk, maar wat net zo belangrijk is hoe het gepresenteerd wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijvoorbeeld de kleur en de grote van het bord invloed heeft of we veel of weinig van iets eten.

De kleur van een bord en zelfs de kleur van het tafelkleed zorgen voor optisch bedrog. Zo scheppen mensen op een wit bord meer zuurkoolstamppot op, dan op een blauw bord. Door een kleiner contrast tussen de stamppot en je bord kun je minder goed inschatten hoeveel je opgeschept hebt. Gemiddeld gezien eten we 17-20% minder als het bord duidelijk een andere kleur heeft dan het eten, en 10% minder als het tafelkleed een andere kleur heeft dan het bord. (Het contrast tussen het tafelkleed en het bord helpt om de rand van het bord te zien, en dat is nodig bij het inschatten van de grootte.) Minderen met chocolade ijs? In een wit schaaltje lijkt het meer.

Er is nog een andere reden waarom de kleur van je servies belangrijk is. Kleur bepaalt hoe het eten ons smaakt. Zoute popcorn smaakt zouter in een wit schaaltje en zoete popcorn smaakt juist zoeter in een gekleurd schaaltje. Spaanse onderzoekers lieten 53 vrijwilligers aardbeienmousse proeven op een wit bord, en op een zwart bord. Op het witte bord smaakte de mousse volgens de vrijwilligers zoeter en was de mousse intenser van smaak dan op het zwarte bord. Dit omdat de mousse op een wit bord meer roze lijkt, en dat associëren we met zoet.

Wil je nog meer beleving creëren dan is de 3D menukaart een ware sensatie. De gerechten worden in de vorm van hologrammen aan de gasten getoond. Ook is het mogelijk dat gasten een app downloaden waarbij ze de gerechten in 3D kunnen bekijken. Behalve de smaak en geur kunnen ze het gerecht dan al van alle kanten bekijken. De app is inmiddels ook beschikbaar in Londen, Mumbai en Singapore, maar zal binnen korte tijd ook in Nederland beschikbaar zijn. Op dit moment moeten we het dus nog even doen met de traditionele menukaart. Wilt u ook nieuwe menukaarten maken let dan ook op de kleur en de vormgeving van de kaart. Dit kan er voor zorgen dat gasten meer beleving krijgen bij de gerechten en ze meer bestellen!